X
با تقدیر از پیشکسوت نقاره‌نوازی استان کرمان

یازدهمین جشنوارۀ موسیقی نواحی ایران افتتاح شد

چهارشنبه, 12 اردیبهشت 1397

مراسم افتتاحیه یازدهمین جشنوارۀ موسیقی نواحی ایران سه‌شنبه، ۱۱ اردیبهشت، ساعت ۱۸ در میدان گنجعلی‌خان کرمان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی انجمن موسیقی ایران، مراسم افتتاحیه این دوره از جشنواره با حضور محمدرضا علیزاده (مدیرکل ارشاد استان کرمان)، احمد صدری (دبیر علمی جشنواره) و فواد توحیدی (دبیر پژوهشی) برگزار شد.

 

حفظ و احیای موسیقی اقوام کشور یکی از اهداف ماست

در ابتدای مراسم محمدرضا علیزاده ضمن خیر مقدم به مردم هنردوست کرمان و مهمانان گفت: کرمان برای  سومین سال متوالی میزبان برگزاری این جشنواره بوده و جای خوشحالی است که این فستیوال با کمک شهردار، فرماندار و ارشاد این شهر تبدیل به یک واقعه مهم و به‌یادماندنی شده است. زحمات زیادی از طرف عوامل این جشنواره برای برگزاری آن صورت گرفته که از همه آنها علی‌الخصوص پژوهشگران موسیقی تشکر می‌کنم. شهر کرمان قابلیت‌های فراوانی در زمینه توسعه و بسط و گسترش هنر دارد و دارای سرمایه‌های موسیقایی زیادی است که باید از آنها به بهترین شکل استفاده کرد. بی‌شک حمایت‌های بی‌شائبه مسئولین در این فستیوال را نباید نادیده گرفت. امید است که در سال‌های آتی نیز شاهد برگزاری چنین مراسم‌هایی باشیم.

او در مورد این دوره از جشنواره توضیح داد: در یازدهمین دوره این جشنواره علاقمندان می‌توانند با این موسیقیِ دل‌نشین آشنا شوند. اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان برای عموم مردم فضای باز پارک مادر را در نظر گرفته است؛ البته بازدید از دیگر مکان‌های اجرا هم برای عموم آزاد است.

علیزاده در پایان اضافه کرد: حفظ و احیای موسیقی اقوام کشور و موسیقی استان کرمان، که در این جشنواره جان تازه‌ای گرفته، یکی از اهداف ماست و ما نیز به دنبال ایجاد فضاهای پرنشاط و سرگرم‌کننده هستیم.

در ادامه برنامه فواد توحیدی به روی سن دعوت شد و ضمن خوش‌آمدگویی در مورد آمار راه‌یافتگان گفت: ۳۹ نفر در بخش اجراهای جنبی در قالب هفت گروه، ۴۶ نفر شرکت‌کننده در بخش اصلی، ۱۵ نفر پیشکسوت و ۱۲ نفر سازساز، ۹ نفر از برگزیدگان جشنواره جوان موسیقی نواحی و از استان کرمان ۶ گروه در بخش اصلی جشنواره شرکت می‌کنند.

او در مورد اهمیت نقاره‌نوازی توضیح داد: نقاره‌نوازی آیینی است پسندیده و به‌یادماندنی و نمادی است مورد احترام که معرف اعتبار، عظمت و شکوه حرم امام رضا (ع) و یادگار آیینی قدیمی است که قرن‌ها قبل از رواج در اماکن متبرکۀ رضوی، در ایران و دیگر کشورها متداول بوده است. بنابراین تحقیق و بررسی در مورد تاریخچۀ این آیین کهن، مستلزم شناخت و مطالعۀ پیشینه و قدمت نقاره‌نوازی و نقاره‌خانه در ایران و جهان است.

همچنین در مورد نوبت‌نوازی ادامه داد: نوبت‌نوازی ریشه در آیین میتراییسم دارد. در گذشته برای طلوع و غروب خورشید و ایجاد هیجان در رزم و پس از ورود اسلام به ایران برای اعلان وقت نماز و اعلان اخبار استفاده می‌شده است. این ساز در این شهر ریشۀ کهن دارد و یکی از برترین نوازنده‌ها نیز اهل این شهر است که امروز از او تقدیر خواهد شد.

سپس گروه موسیقی امیرآباد از سیرجان روی صحنه آمد و قطعاتی را برای حاضرین اجرا کرد.

در ادامه برنامه، علی کریم‌شجاعی، نوازنده ۹۲ ساله نقاره، روی صحنه دعوت شد و توسط احمد صدری و فواد توحیدی تقدیر شد و لوح دریافت کرد. شجاعی با همراهی پسران و نوه‌هایش اجرای این آیین شکوهمند و ریشه‌دار را به عهده دارند و باعث شده شهداد در نقاره‌نوازی کشور به یک نقطه ممتاز و شاخص تبدیل گردد. این آیین در ماه رمضان و در زمان سحر و افطار با ریتم‌های خاص اجرا می‌شود و در ایام عزاداری امام حسین نیز با ریتم‌های خاص دیگری اجرا می‌گردد.

کریم شجاعی ضمن تشکر از مسئولین از خاطرات خود در آغاز نوازندگی برای حاضرین تعریف کرد.

سپس مراسم رونمایی از مرکز نقاره‌خانی کرمان در گنجعلی‌خان که از زمان مشروطه بسته شده بود با حضور مسئولان مجدداً بازگشایی شد.

اجرای عمومی جشنواره نیز از ساعت ۲۰ در پارک مادر آغاز شد. در این بخش از اجراها گروه اخوان از سنندج، گروه جهانگیر عیسی‌پور از سیرجان، گروه بامری از ایرانشهر، گروه سوای از لرستان، گروه ژنده‌پیل از تربت‌جام، گروه مازرون از مازندران، گروه فولادی از منوجان و گروه شالو از بوشهر روی صحنه رفتند. همچنین در شهرهای زرند و رفسنجان و بردسیر نیز اجراهایی برگزار شد.

یازدهمین جشنوارۀ ملی موسیقی اقوام ایران از ١١ تا ١۴ اردیبهشت ماه در استان کرمان در حال برگزاری است.

چاپ
>