رونمایی آثار هنری رضوی در تالار رودکی/ حسینی: به برکت امام رضا (ع) آثار هنری شایستهای خلق شده است/ برازش: مجموعه حاضر گوشهای از فرهنگ موسیقی ایران اسلامی است
سه شنبه, 10 تیر 1399
آثار هنری رضوی شامل آلبوم آواهای رضوی ایرانزمین، مجموعه نمایشنامههای رضوی و کتاب منتخب جشنواره عکس رضوی صبح سهشنبه ۱۰ تیرماه در تالار رودکی رونمایی شد.
به گزارش نای، این مراسم با حضور سیدمحمد مجتبی حسینی معاون امور هنری، محمودرضا برازش مدیرعامل بنیاد امام رضا (ع)، عبدالهادی فقهیزاده معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا رشیدیان رئیس سازمان حج و زیارت، حمیدرضا ارباب سلیمانی مشاور وزیر ارشاد، حمید قبادی مشاور اجرایی معاون امور هنری، قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی، محمد الهیاری فومنی مدیرکل دفتر موسیقی، علی ثابتنیا مدیرعامل انجمن موسیقی ایران، احمد صدری دبیر کمیتههای تخصصی ارزشیابی هنرمندان، و حسین مسافرآستانه نمایشنامهنویس در تالار رودکی برگزار شد.
مسیری که میتواند آثار شایستهای به گنجخانه هنری ایران بیفزاید
سیدمحمدمجتبی حسینی معاون امور هنری وزارت ارشاد در ابتدای این مراسم گفت: حرم مطهر رضوی مضجع عالم آل محمد است و منظر تمامنمایی از هنر ایران اسلامی و منظور تمامی هنرمندانی که در همیشه تاریخ هستی از الم و دستی بر قلم داشتهاند، حرم گستردهترین نگارخانه با هزار سال قدمت است سرشار از هور و نور و نوا. وجه ممتازش بر هر نگارخانه کهن دیگری بوی حیاط و زندگی است، گویی هر آنکه هستی خود را به آستان او. نیاز کرده هنوز و همچنان زنده است، هست و حضور دارد. حکایتها مانده از شوق هنرمندان به آستان رضا مثلاً وصفی از سلطان علی مشهدی خطاط که قطعهای نوشت و در آن نگریست و چون آن را شایسته یافت نذر کرد تا اثرش در دارالسیاده به احترام و ارادت بایستد. امروز نیز این سنت جاری است دست کار هنرمندان راوی استمرار تولی است. نگاهی به ضریح جدید و قلم قابل استاد فرشچیان تا کتیبههای استاد موحد و هزار اثر دیگر قصه نامکرر عشق است.
او ادامه داد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد فرهنگی هنری امام رضا (ع) را بیش از دو دهه پیش تأسیس کرد تا در کنار مراکز فرهنگی آستان قدس بتواند محفل آفرینشهای هنری و فعالیتهای فرهنگی باشد که به نام ثامن الأئمه به وجود میآیند.
حسینی با اشاره به این که بنیاد امام رضا (ع) در این سالها بیشتر همتش معطوف به برگزاری جشنوارهها بود و در طول سال بیش از ۳۰ جشنواره برقرار میشد، توضیح داد: در این سه سال رویدادها دستهبندی و ساماندهی شدند. جشنوارههایی که استعداد و استطاعت بیشتری داشتند حمایت شدند و مسیر مهمی در کنار آن گشوده شد. راه حمایت از آفرینشهای ارزشمند هنری که با ارادت به آستان مقدس امام رئوف پدید آمدهاند، راهی که شاید تبلیغات آن از هر جشنوارهای کمتر و محدودتر باشد ولی ماندگاری آن بیشتر و بهتر است. مسیری که در صورت امتداد میتواند آثار شایستهای را به گنجخانه هنری ایران بیفزاید.
وی افزود: رویکرد دیگر بنیاد امام رضا (ع) در این دوره، معاضدت و همیاری بود. بنیاد در کنار دستگاههای مختلف درون و بیرون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، گامهای تحسینآمیزی برداشته است. ازجمله امروز و به برکت دهه کرامت و میلاد حضرت، آثار مختلفی در سه عرصه موسیقی، نمایش و هنرهای تجسمی خلق شده است. آواها و نواهای رضوی که خود موزهای از نغمههاست و در تهیه و تولید و نشرش مدیرعامل انجمن موسیقی ایران، علی ثابتنیا، از سال ۹۴ تا به امروز برای مجموعه آواها و نواهای رضوی تلاش کرده است. تا جایی که خاطر دارم بیش از هزار دقیقه از نواهای مرتبط با حضرت امام رضا (ع) ضبط شده که در این مجموعه حدود ۵۸۰ دقیقه آن به تولید رسیده است.
معاون امور هنری در پایان گفت: هشت نمایشنامه مختلف خواندنی و دیدنی به قلم نامدارانی چون نادر برهانیمرند، ایوب آقاخانی، حسین فداییحسین و دوستان هنرمند دیگر نوشته شده است. این مستوره سخنی دارد و میگوید اگر سودای قدمهای بلند در سرهاست، ظرفیت همافزایی و دستیاری آسانترین طریق تحقق هدف است. از برادران و همکاران عزیز در بخشهای مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صمیمانه سپاسگزارم.
بعد از اتمام صحبتهای حسینی، کلیپ با نام «پابوس» از ساختههای امیرحسین اسکندری با صدای علیرضا افتخاری از نمایشگر سالن پخش شد.
میراثی ماندگار برای نسلهای آینده
سپس محمودرضا برازش مدیرعامل بنیاد امام رضا (ع) روی سن حاضر شده و ضمن تبریک دهه کرامت گفت: امروز توفیق این را داریم که در جمع شما حضور داشته باشیم، خیلی از ما روزها تلاش میکنیم تا به خدمت این امام رئوف برسیم ما نیز این توفیق را که برای این امام رضا (ع) قدمی برداریم.
او ادامه داد: هدف ما این است که بیانات مقدس را با زیبایی هنر مخلوط کرده و به جامعه برسانیم، و هنر نقش زیادی در این میان برای انتقال پیامها و مضامین ارزشمند بر عهده میگیرد، این اتفاق در تمام دنیا مرسوم بوده و هنرمندان ایران هم سعی میکنند با نمایش هنرشان ارادت خود را به امام هشتم نشان دهند.
برازش همچنین گفت: امروز شاهد رونمایی از مجموعه هشت نمایشنامه رضوی با موضوعات مختلف حول محور شخصیت حضرت رضا علیهالسلام و فرهنگ رضوی به سفارش بنیاد فرهنگی هنری امام رضا هستیم که به رشته تحریر درآمده است، این آثار به قلم نادر برهانیمرند، رضا صابری، حسین فداییحسین، ایوب آقاخانی، سیدعلی موسویان، علی حاتمینژاد، مرتضی هاشمپور، و محمدرضا آریانفر به رشته تحریر درآمده است.
مدیرعامل بنیاد امام رضا (ع) تأکید کرد: همچنین در بخش موسیقی هم مجموعه آواها و نواهای ایرانزمین مشتمل بر ۵۸۰ دقیقه موسیقی نواحی ایران است که از ۷۰ هنرمند برجسته و فعال در عرصه موسیقی بومی ایران با محوریت شخصیت حضرت رضا علیهالسلام ثبت و ضبط شده است. گردآوری این مجموعه در سال ۱۳۹۴ توسط مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی طی قراردادی با جناب آقای هوشنگ جاوید پژوهشگر عرصه موسیقی آیینی ایران صورت پذیرفت و پروژه با دعوت از هنرمندان ۲۱ استان مرزی کشور آغاز شد.
مدیرعامل بنیاد امام رضا (ع) ادامه داد: ضبط استودیویی و باکیفیت آثار و تلاش برای بر مدار ماندن آواها و نواهای ارائهشده حول مقامهای اصیل هر ناحیه از شاخصههای این مجموعه است. پس از ضبط حدود ۱۰۰۰ دقیقه از مدحها، مرثیهها و چاووشیها حول محور موضوعاتی چون حرم مطهر امام رضا علیهالسلام، زیارت حضرت، میلاد و شهادت حضرت و کرامات ایشان این پروژه در فاز اول متوقف شد. از آنجا که آستان قدس رضوی با تغییر رویکردهای فرهنگی قصد انتشار این مجموعه را نداشت با پیشنهاد بنیاد بینالمللی امام رضا علیهالسلام و سرمایهگذاری مناسب در این پروژه مراحل تبدیل مجموعه ضبط شده به آلبومی نفیس و قابل عرضه به عموم در سال ۱۳۹۷ آغاز شد پس از طراحی گرافیک و بستهبندی امور مربوط به انتخاب و چیدمان آثار در ده لوح فشرده و اخذ مجوزهای لازم آلبوم به انجمن موسیقی ایران واگذار شد. این پروژه با توجه به ملی بودن آن مورد استقبال مسئولین دفتر موسیقی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد قرار گرفت و با نگاهی ویژه و مشارکتی امور بررسی و صدور مجوز در اسرع وقت صورت پذیرفت.
برازش اضافه کرد: بیشک بدون همکاری و همافزایی این سه مجموعه انتشار چنین گنجینهای در شرایط کنونی کشور غیرممکن مینمود. مجموعه حاضر گوشهای از فرهنگ موسیقی ایران اسلامی است که میتوان با تداوم پژوهش، گردآوری و ثبت و ضبط و انتشار قطعاتی بیشتر از این موضوع، این گنجینه شفاهی را بهعنوان میراثی ماندگار در این حوزه برای نسلهای آینده به یادگار گذارد. با توجه به طولانی شدن پروسه تولید و انتشار این آلبوم متأسفانه تعدادی از هنرمندان ارزشمندی که در این مجموعه هنرنمایی کرده بودند از دنیا رفتند. امید آنکه تا میراثداران این هنر عالیقدر توان و جان در بدن دارند آثارشان ثبت و از ایشان قدردانی به عمل آید.
در این برنامه کلیپی از آواهای رضوی شامل موسیقی نواحی با حضور هنرمندان نواحی که برخی از آنها دیگر در قید حیات نیستند پخش شد. با دعوت مجری برنامه، رونمایی از مجموعه نمایشنامهها، آواهای رضوی و مجموعه عکسها با حضور مدیران صورت گرفت.