جشنوارهای که با خرج مردم برگزار میشود/ حال خوب جمعی در «کوچه»
یکشنبه, 26 اسفند 1397
ادریس عبدیپور دبیر دومین فستیوال موسیقی «کوچه» که این روزها در شهر بوشهر با حضور تعدادی از گروههای فعال موسیقی نواحی ایران در حالی برگزاری است با اشاره به انگیزههای برگزاری این رویداد توضیح داد: ایده فستیوال کوچه از جایی به ذهن ما رسید که یک موسیقی بسیار زیبا از یکی از گروههای بندرعباس شنیدیم و از آنجا که ما همیشه در «کافه حاج رئیس» برنامههای فرهنگی هنری مثل موسیقی محلی، رونمایی کتاب، پخش فیلم برگزار میکردیم، تصمیم گرفتیم چند روز این گروه از بچههای بندر عباس را دعوت کنیم تا در بوشهر اجرا داشته باشند و به مردم نشان بدهیم که ملودیها از کجا به کجا سفر کردهاند.
عبدیپور ادامه داد: در حین تصمیمگیری برای این برنامه و به پیشنهاد دوستان این برنامه گستردهتر شد و فکر کردیم که چندین گروه موسیقی را از سراسر کشور دعوت کنیم تا در قالب یک فستیوال موسیقی در بوشهر برنامه اجرا کنند. جالب اینجاست با اینکه فستیوال کوچه برای اجرا هیچگونه مهندسی خاصی نداشت، ولی استقبال مردم برای ما بسیار جالب بود.
«باهم بودن» محور اصلی جشنواره است
وی ادامه داد: هدف ما ایجاد حال خوب برای مردم بود. در واقع میتوان گفت که این جشنواره رویکرد مردمی-تاریخی دارد و میتوانیم ریشههای مشترک فرهنگی و موسیقایی خودمان را از این طریق پیدا کنیم. بدین معنا که به عقب برگردیم و ببینیم که این اشتراکات در کجای تاریخ دچار انشعاب شدند. ضمن اینکه در بیانیه اولین فستیوال کوچه عنوان شده بود که «باهم بودن» محور اصلی برگزاری جشنواره کوچه است و من فکر میکنم بیش از حد تصور این شعار محقق شده است.
عبدیپور افزود: خیلی از دوستان و هنرمندان از هر نقطه ایران که فکر کنید تماس گرفتند تا هر کدام بدون هیچ حساب و کتاب خاصی گوشهای از کار را بگیرند؛. اینها آدمهایی هستند که زندگیشان بدون چرتکه است و من عاشق اینجور آدمها هستم. حتی کسانی تماس گرفتند که ما میخواهیم از فلان شهر به بوشهر بیاییم و میپرسیدند که اگر شما به چیزی نیاز دارید به ما بگویید که برای شما انجام بدهیم. همه اینها در حالی است که ما پروندههای جنایی داریم که برای یک جای پارک، قتل رخ داده این نشان میدهد که ما همانقدر هم مستعد هستیم که خوبیها را با خوبیها جواببدهیم.
عبدیپور که به همراهی تعدادی از هنرمندان مطرح بوشهری از جمله احسان عبدیپور و محسن شریفیان در برگزاری این رویداد موسیقایی مشارکت دارد، بیان کرد: این نکته را باید بگویم که زیرساخت برگزاری فستیوال موسیقی کوچه اگر روی فرهنگ یک شهر دیگر قرار میگرفت، ممکن بود به این شکل جواب ندهد اما فرهنگ بوشهر به زیبایی ساختار «کوچه فستیوال» را پذیرا شد. مردمی که برای دیدن فستیوال کوچه دوم آمدهاند به عشق دوستانی برگشتند که آنها را در فستیوال اول پیدا کرده بودند؛ همانهایی که به خوبی، پذیرای مهمانان اولین فستیوال کوچه شدند.
فرض کنید یک ارگان دولتی ۴۰ میلیون به ما کمک میکرد، خب به همان اندازه هم از خلاقیتهای ما برای جذابتر کردن فستیوال کاسته میشود و آن وقت از شعار «با هم بودن» و «مردمی بودن» فاصله میگرفتیموی افزود: من همیشه به دوستانم در گروه تولید و عوامل اجرای فستیوال میگویم که ما شاید به لحاظ مالی دستمان خالی باشد اما بعد از این دوستانیخواهیم داشت که از عالیقاپو و سی و سه پل با ارزشتر هستند. در واقع باید بوشهری باشید تا بتوانید از دل و جان مایه گذاشتنها را با تمام وجودتان لمسکنید. میخواهم بگویم جغرافیایی که این فستیوال در آن برگزار میشود یعنی بوشهر، بیشتر از خود جشنواره و ایده آن در پیشبرد آن تأثیر داشته است.
هیچ تجارتی در این فستیوال وجود ندارد
دبیر فستیوال موسیقی کوچه در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: من تاکید میکنم که هیچ تجارتی در این فستیوال وجود ندارد و این مسئله جز مرامنامه فستیوال است که حتی یک ریال هم برای ما سر ریز نداشته باشد و تمام تلاشمان را میکنیم که هزینههای برگزاری جشنواره را به نقطه سربهسر برسانیم. برای رسیدن به این هدف باید فستیوال را جذاب میکردیم.
وی افزود: اگر میخواستیم از ادارات و ارگانها کمک بگیریم از جذابیت برنامهها کاسته میشد. فرض کنید یک ارگاندولتی ۴۰ میلیون به ما کمک میکرد، خب به همان اندازه هم از خلاقیتهای ما برای جذابتر کردن فستیوال کاسته میشود و آن وقت از شعار «با هم بودن» و «مردمی بودن» فاصله میگرفتیم و اتفاقاً با همین رویکرد هم با استقبال بسیار خوب مردم روبرو شدیم میتوانم بگویم که تفاوت فستیوال کوچه با دیگر فستیوالها مثل تفاوت هتل و اقامتگاهبوم گردی است. فستیوال کوچه شبیه اسم خودش است.
عبدیپور تصریح کرد: ما به گونهای حرکت کردیم که هزینهها کاملاً سر به سر شود. تمام کسانی که در برگزاری فستیوال کوچه به ما کمک کردند با عشق و بدون هیچ چشمداشت مالی جلو آمدند. همانطور که گفتم باید بوشهری و عاشق موسیقی و عاشق فرهنگ باشید تا این حرکت را لمس کنید. بخشی بزرگی از این موفقیت و محقق شدن شعار مردمی بودن، به مهمان پذیر بودن بوشهریها بر میگردد و اگر شما یک گروه سی تا چهل نفری را شخصی حساب کنید، میتوانیم بگوییم که هزینههای فستیوال کوچه شخصی بوده است.
وی در پایان افزود: نکته دیگری که باید به آن اشاره کنم این است که ما برنامههای حاشیهای بسیار متنوع از بداههنوازی در چندین کافه بوشهر هم داریم که توسط گروههای شرکت کننده در جشنواره اجرا میشود و بنابراین اگر کسی حتی موفق به خرید بلیت جشنواره هم نشده باشد، میتواند از اجراهایی که در حاشیه جشنواره و به صورت رایگان انجام شود لذت ببرد.