نغمههای ناشنیده از جنوب خراسان در جشنواره نواحی
جمعه, 5 اردیبهشت 1404

به گزارش نای به نقل از آنا، هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران، غفور محمدزاده، نوازنده و خواننده دوتار از خراسان جنوبی، با اجرای چند مقام کمتر شنیده شده از جنوب خراسان به روی صحنه میرود. این هنرمند پژوهشگر و مدیر واحد شعر و موسیقی صداوسیمای خراسان جنوبی، قرار است در کنار یکی از خوانندگان خراسان جنوبی، برنامهای دو نفره و متفاوت را برای مخاطبان بندرعباس اجرا کند.
محمدزاده گفت: جنوب خراسان دارای مقامات موسیقایی ویژهای است که تاکنون آنطور که شایسته است معرفی نشدهاند. در این دوره، تلاش ما بر آن است که این مقامها به نام خراسان جنوبی ثبت و شناخته شوند. برای نمونه، مقام عاشقانه علیخانی از طایفه بهلولی، داستانی است که حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال قدمت دارد و روایتگر مناظرهای احساسی میان علیخان و فاطمه، دختر حسین بهلولی است. همچنین مقام مشهور «عزیزم بهلولیم» نیز در این اجرا معرفی خواهد شد.
این برای سومین بار است که محمدزاده در جشنواره موسیقی نواحی شرکت میکند. نخستین حضور او در جشنواره نهم به شکل رقابتی بود و در همان سال، در بخش پژوهش عنوان برتر را به دست آورد. اما به دلیل قانون جشنواره، امکان حضور همزمان در بخش آوازی را نیافت. دومین تجربهاش در جشنواره پانزدهم در گرگان، باز هم در بخش پژوهش رقم خورد.
وی در اینباره گفت: امسال برای اولینبار در قالب اجرای زنده در بخش آوازی روی صحنه میروم و این تجربه برایم اهمیت زیادی دارد.
زنگ بیدارباش برای موسیقی مغفولمانده
این نوازنده و پژوهشگر خراسانی با اشاره به اهمیت این جشنواره گفت: در این سالها اغلب از سرنا و دهل نوازان بیرجند دعوت میشد، اما امسال برای نخستینبار صدای آواز یک خواننده از خراسان جنوبی در جشنواره شنیده میشود. این شاید جبرانی باشد برای سالهایی که صدای هنرمندان این منطقه نادیده گرفته شد.
وی از هنرمندانی همچون استاد جابر زارع نیز یاد کرد که به رغم توانمندیهای بالا، امکان حضور در این دوره را نیافتند.
محمدزاده درباره تاثیر برگزاری جشنواره موسیقی نواحی بر حفظ موسیقی اقوام گفت: متاسفانه ذائقه نسل جوان تغییر کرده و موسیقیهای تجاری جایگزین موسیقی اصیل شدهاند. بخشی از این تغییر ناشی از کم کاری نهادهای متولی فرهنگ است. اما جشنوارههایی مانند موسیقی نواحی، فرصتی ارزشمند برای احیای موسیقی بومی و بازگرداندن توجه نسل جوان به ریشههای فرهنگیشان است.
در جستوجوی نور، حتی اگر کمسو
وی با بیان اینکه بودجه محدود نباید مانعی برای برگزاری جشنوارهها شود، افزود: حتی اگر جشنواره به صورت کمرمق برگزار شود، بهتر از آن است که اصلاً برگزار نشود. جشنواره امسال به میزبانی استان هرمزگان که خود قطب مهمی در موسیقی نواحی است، فرصتی مغتنم برای همنشینی و تبادل فرهنگی میان هنرمندان اقوام مختلف است. حضور در کنار هم، همنوایی با نغمههای دیگراقوام، و شنیده شدن موسیقی نواحی، خود بزرگترین دستاورد است.
جشنواره موسیقی نواحی پنجم تا هشتم اردیبهشت ماه در بندرعباس برگزار میشود.
