شب «مرتضی نی داوود» برگزار می شود
سه شنبه, 18 آبان 1395
به گزارش نای، چهارشنبه ۱۹ آبان ساعت ۵ عصر کانون زبان فارسی به همت مجله بخارا شب «مرتضی نی داوود» را برگزار می کند.
مرتضی نیداوود که در ۱۲۷۹ در اصفهان زاده شد و در خانواده ای دوستدار موسیقی پرورش یافت از نوازندگان برجسته ایرانی بود. خانوادهای دوستدار موسیقی پرورش یافت.
در کودکی استعداد موسیقی وی آشکار شد و پدرش «بالا خان» که خود اهل موسیقی بوده و با تار و تنبک آشنایی داشت، او را به درس آقا حسینقلی استاد تار برد.
مرتضی خان دو سال نزد آقا حسینقلی و سه سال نزد شاگر برجسته او درویش خان ردیف موسیقی و تار نوازی را آموخت و موفق به دریافت نشان «تبرزین طلایی»، که به شاگردان ممتاز داده میشد، گردید. در اوایل بیست سالگی اقدام به تأسیس کلاسی برای تدریس تار و ردیف موسیقی ایرانی نمود که بعدها پس از مرگ نابهنگام استاد درویش خان ادامه آموزش شاگردان استادش را نیز برعهده گرفت.
آشنایی او با قمرالملوک وزیری در یک محفل خصوصی منجر به کشف یکی از بزرگترین استعدادهای آواز ایرانی میشود که در ادامه به همکاری آن دو انجامیده و قمر با آموختن از او بسیاری از ترانههای مشهور خود را اجرا کرد. بیشتر تصنیفها و آوازهای قمر از سال ۱۳۰۳ به بعد با تار مرتضی خان نیداوود همراه بودهاست.
نی داوود پس از تأسیس رادیو مانند هنرمندان دیگری چون رضا محجوبی، علی اکبر شهنازی، حبیب سماعی، ابوالحسن صبا و موسی معروفی، به همکاری با رادیو پرداخت. او برای خوانندگان معروفی چون قمرالملوک وزیری، ملوک ضرابی، روحانگیز، ادیب خوانساری، جواد بدیع زاده و غلامحسین بنان تصنیف ساخته یا با آوازشان تار نواختهاست.
وی در سال ۱۳۴۸ اقدام به اجرا و ضبط در حدود ۳۰۰ گوشه از ردیف موسیقی ایرانی نمود که توسط انتشارات ماهور چاپ و نشر شدهاست. وی در سالهای پس از انقلاب نیز به فعالیتهای موسیقی خود به صورت محدود ادامه داده و در همین سالها پیش درآمد اصفهان را به شیوهای نو برای ارکستر بزرگ تنظیم نمود که موسیقی اصلی سریال هزار دستان به حساب میآید.
این نوازنده برجسته و استاد موسیقی در دوم مرداد ۱۳۶۹درسن فرانسیسکو چشم از جهان فروبست.
در این شب هارون یشایائی،سیامک مرصدق،علیرضا میرعلی نقی، محمدرضا شرایلی،معصومه ریوند و علی دهباشی سخن خواهند گفت و فیلمی مستند به نمایش درمی آید. اجرای قطعاتی از آثار مرتضی نی داوود از دیگر بخشهای این شب است.