در موسیقی عاشیقی، تربیت دینی و انتقال ارزشهای فرهنگی جایگاه ویژهای دارد
جمعه, 5 اردیبهشت 1404

به گزارش نای به نقل از ایلنا، رمضانعلی خدابندهلو، از پیشکسوتان موسیقی عاشیقی و جانباز ۸ سال دفاع مقدس، با اجرای قطعاتی از موسیقی عاشیقی، در هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران که از پنجم تا هشتم اردیبهشت ۱۴۰۴ در بندرعباس برگزار میشود، حضور دارد.
خدابندهلو اکنون نماینده عاشیقلار در استان البرز و مدیر انجمن موسیقی اقوام این استان است. او بیش از ۴۰سال است که در مسیر هنر و فرهنگ عاشیقگری قدم برمیدارد. او با بیش از ۵۰ اجرای رسمی در داخل کشور و دریافت چندین دیپلم افتخار از جمهوری آذربایجان (باکو)، چهرهای شناختهشده در این حوزه بهشمار میرود. وی همچنین برگزارکننده چند جشنواره عاشیقی در ایران بوده و حضور در جشنواره موسیقی نواحی را وظیفه میداند.
رمضانعلی خدابندهلو درباره ویژگیهای موسیقی عاشیقی گفت: موسیقی عاشیقی، برخلاف موسیقیهای غربی که اغلب هدفشان سرگرمی است، پیامآور اخلاق، ایمان، ادبیات دینی و عرفانی است. عاشیقها در طول تاریخ نقش مهمی در انتقال پیامهای اجتماعی، انسانی و الهی داشتهاند.
خدابندهلو تأکید کرد که این نوع موسیقی در ایران و کشورهای همجوار، بهویژه در آذربایجان، جنبههای معنوی و آموزشی بسیار پررنگی دارد. او گفت: در موسیقی عاشیقی، نصیحت، تربیت دینی و انتقال ارزشهای فرهنگی جایگاه ویژهای دارد و این چیزی است که باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
انتقاد به بیتوجهی نسبت به موسیقی عاشیقی
او با گلایه از کمتوجهی به موسیقی عاشیقی، از
برگزارکنندگان رویدادها خواست که شأن این گونهی موسیقایی حفظ شود.
وی بیان کرد: هنرمندان موسیقی عاشیقی، سفیران فرهنگیاند اما گاهی در جشنوارهها نه حقوقشان رعایت میشود و نه جایگاهشان. از مسئولان انتظار داریم همانطور که از ما انتظار اجرا دارند، ما را هم بهدرستی ببینند.
خدابندهلو پیشتر در جشنوارههای متعددی چون موسیقی فجر، جشنواره نوای موسیقی کرج، جشنواره موسیقی نواحی ایران و… حضور داشته و اجرای زنده قطعات عاشیقی را با شور و باور قلبی به روی صحنه برده است.
در موسیقی «عاشیقی» فرم از محتوا مهمتر است
در این دوره از جشنواره نیز، او قطعاتی با حال و هوای غمگینو روحانی را اجرا خواهد کرد. به گفته خودش، این قطعات معمولاً در دستگاههای شور، دیوان و سهگاه نواخته میشوند و درونمایه دینی و عرفانی دارند.
او در اینباره گفت: در موسیقی عاشیقی، محتوا از فرم مهمتر است. روح قطعه باید روحانی باشد؛ باید پیام داشته باشد، نه فقط صدا.
خدابندهلو که سالهاست صدای آذربایجان را با تار عاشیقیاش روایت میکند، در پایان بیان کرد: اگر موسیقی اقوام شناخته نشود، هویت فرهنگی هم به مرور از بین خواهد رفت. او حضورش در این جشنواره را گامی برای حفظ، معرفی و زنده نگهداشتن فرهنگ عاشیقی میداند.
