برگزاری آخرین نشست پژوهشی بخش منطقه ای جشنواره موسیقی نواحی ایران
جمعه, 23 تیر 1402
سومین نشست پژوهشی شانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران _ منطقه ۵ با حضور محمدعلی مرآتی (دبیر جشنواره) و آریابرزن غیبی (پژوهشگر عرصه موسیقی) برگزار شد.
به گزارش ستاد خبری شانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران، سومین نشست پژوهشی شانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران صبح جمعه ۲۳ تیرماه با موضوع «بررسی موسیقی زرتشتیان یزد و کرمان» در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان برگزار شد.
محمدعلی مرآتی در ابتدای نشست گفت: موسیقی زرتشتی نوعی موسیقی آیینی است که در طول تاریخ تغییر کرده و خود را با موسیقیهای همجوار تطبیق داده است.
در ادامه آریابرزن غیبی (پژوهشگر موسیقی) به دستهبندی موسیقی قوم زرتشت در کرمان و یزد پرداخت.
او گفت: براساس دستهبندی موسیقی زرتشتی به انواع گاتهاخوانی، اوستاخوانی، مراسمخوانی (مراسم ساز و گِشت، مراسم چَک و دولِه، مراسم شمع و لَنگری) تقسیم میشود.
این پژوهشگر افزود: یکی دیگر از کاربردهای موسیقی اجرای موسیقی در مسیر حرکت موبدان است که کارکرد اطلاع رسانی و خبررسانی دارد.
غیبی گفت: بحث دیگر ترانههای دینی زرتشتیان است که موسیقیها اکثرا ساده و در دورهمیهای آنها با نواختن ساز کوبهای و همراهی مخاطبان با نوازنده انجام میشود. اکثرا اجرای موسیقی توسط بانوان صورت میگیرد و ترانهها به زبان دری (زبان زرتشتیان) است.
این پژوهشگر بیان کرد: ایجاد شادی و حس خوشحالی، اعلام خبر، برقراری ارتباط، اعتباربخشی به دین، تثبیت باورهای دینی و هویت بخشی از مهمترین کارکردهای موسیقی در جامعه زرتشتیان ایران است.
او با اشاره به سازهای جامعه زرتشتی مطرح کرد: سازهای اربونه، دپ، دف و سرنا بیشترین کاربرد را در موسیقی زرتشتیان دارد.
بخش منطقهای شانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران، در دو بخش «نشستهای پژوهشی» و «اجراهای صحنهای» به دبیری محمدعلی مرآتی و در یک گستره ملی به همت دفترموسیقی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، توسط انجمن موسیقی ایران و با همکاری ادارات کل فرهنگ و ارشاد استانهای سراسر کشور بهصورت غیررقابتی، طی روزهای ششم الی بیست و سوم تیر ماه به میزبانی ۵ استان گلستان (۶ الی ۸ تیر)، چهارمحال و بختیاری (۱۰ تا ۱۲ تیر)، آذربایجان شرقی (۱۴ تا ۱۶ تیر)، کرمانشاه (۱۷ تا ۱۹ تیر) و کرمان (۲۱ تا ۲۳ تیر) در حال برگزاری است.