انجمن موسیقی ایران
https://nay.ir

سه گروه خارجی دف نواز به سنندج می‌آیند/ جزییات یک تجمع موسیقایی

نشست رسانه ای دست اندرکاران برگزاری نهمین جشنواره بین المللی «دف؛نوای رحمت» روز چهارشنبه شانزدهم مرداد در تالار مرحوم امیرحسین فردی حوزه هنری برگزار شد. در این نشست امین مرادی رییس حوزه هنری استان کردستان و بیژن کامکار نوازنده پیشکسوت دف و دبیر افتخاری جشنواره ضمن ارائه گزارشی از روند برگزاری این رویداد به پرسش های خبرنگاران پاسخ داد.

امیدوارم این جشنواره جهانی شود

بیژن کامکار دبیر افتخاری نهمین جشنواره بین المللی «دف؛ نوای رحمت» در ابتدای این نشست رسانه ای ضمن تبریک فرا رسیدن روز خبرنگار به برگزاری این رویداد موسیقایی در دوره نهم اشاره کرد و گفت: ما اینجا آمدیم تا درباره جشنواره بین المللی «دف؛ نوای رحمت» صحبت کنیم اما متاسفانه  واقعیت این است که موسیقی سنتی ایرانی در حال انقراض است و دلیل این فرایند به دلیل بی کفایتی هایی است که در این حوزه صورت می گیرد. این در حالی است صدها کانال تلویزیونی مشغول نابود کردن ما هستند اما همچنان به کار خود ادامه می دهیم. البته اینها در شرایطی است که تکنولوژی نیز در حال ویران کردن موسیقی است. یعنی برخی ها با یک نوع موسیقی مبتذل آمدند و موسیقی مقامی را از بین بردند و شما اگر دقت کنید می بینید که خیلی ها موسیقی هایی را گوش می کنند که اصلا شرایط خوبی ندارد. اما این جای خوشحالی دارد که در حوزه هنری استان کردستان این اراده در امین مرادی و همکارانش وجود دارد که چراغ بی فروغ موسیقی سنتی را فروزان کرده و دوباره شور و شوق را به وجود می آورند.

این هنرمند با بیان اینکه اصل ساز دف ریشه ایرانی دارد، ادامه داد: سال گذشته به دلیل بیماری نتوانستم در جشنواره حضور داشته باشم اما امروز بسیار خوشحالم که در کنار دوستان جشنواره دف نوای رحمت حضور دارم. این رویداد آنچنان دارای شوق و شوری است که من می دانم چه تاثیری در جریان توجه به موسیقی سنتی دارد. من آرزو دارم که این جشنواره شرایط جهانی شدن داشته باشد. برگزاری این برنامه ها واقعا می تواند در روزگاری که خیلی ها تلاش می کنند سازهای ما را به نام خود ثبت کنند به بهترین شکل ممکن تاثیر داشته باشد. امروز خیلی خوشحالم که هزاران نفر می آیند و روی صحنه دف می زنند و احساس می کنم به آرزوی خودم رسیدم. به همین منظور از حوزه هنری تشکر می کنم که بانی امر خیر شدند.

تبیین اهداف یک جشنواره ای که برای مقابله تهاجم فرهنگی برگزار می شود

امین مرادی مدیر حوزه هنری استان کردستان هم در این نشست با ارائه گزارشی از روند برپایی این رویداد که در راستای منویات مقام معظم رهبری بیان کرد: ترویج مضامین رفیع اسلامی، کشف و حمایت از استعدادهای جوان، تلاش برای وحدت و همدلی کشور، مقابله با تهاجم فرهنگی، توجه به موسیقی عرفانی برگرفته از تعالیم اسلامی از اهداف برگزاری این رویداد هنری است. ما در این دوره از این جشنواره علاوه بر برگزاری بخش های مختلف تجمع گسترده به نام نوای وحدت و همدلی را خواهیم داشت که طی آن همه گروه ها در یکی از اماکن شهر سنندج به اجرای یک برنامه مشترک می‌پردازند. این در حالی است که برگزاری کارگاه های آموزشی، برپایی نمایشگاه عکس با هنرمندی عکاسان خبری، اکران فیلم «پرنده ای نادر» روایتی از خلیفه میرزا آقا غوثی از هنرمندان نامدار موسیقی کردستان از جمله برنامه های ما حین برگزاری جشنواره دف نوای رحمت است.

وی ادامه داد: طبق برنامه ریزی هایی که پیش از این انجام گرفته بود ، شهر سنندج از مدت ها پیش به عنوان پایتخت جهانی دف معرفی شده بود. این در حالی است که چون ما این رویداد را به صورت بین المللی برگزار می کنیم تصمیم به اجرای برنامه های مختلفی داریم که به زودی جزییات آن در اختیار مخاطبان قرار می گیرد. ما در حین برگزاری جشنواره نیز طبق سنوات گذاشته از تعدادی دراویش خانقاهی در حوزه دف نوازی قدردانی می کنیم که در این دوره نیز این فرآیند ادامه پیدا می کند.

جزییات بخش بین الملل و قدردانی از یک استاد پیشکسوت در جشنواره نهم 

محمدزرویی نصرآباد مدیر موسسه «سپهر سوره هنر» و دبیر اجرایی نهمین جشنواره بین المللی «دف؛ نوای رحمت» هم در این نشست رسانه ای با اشاره به عنوان بین المللی جشنواره گفت: امسال سال خوبی از لحاظ مالی برای بخش فرهنگ نیست و دولت با توجه به محدودیت هایی دارد اولین جایی که برای صرفه جویی انتخاب کردند بخش فرهنگی بوده است. البته در این دلسردی هایی که می بینیم در بسیاری از وزارت خانه بی ربط جشنواره های فرهنگی هنری را با بودجه های بیشتری برگزار می کنند که این نکته قابل تاملی است و باید به آن پرداخت. همین محدودیت منابع نیز موجب شده که ما بر اساس قولی که برای بین المللی شدن داده بود باعث شد که نتوانیم به صورت فراخوان ماجرا هدایت کنیم. اما به دلیل وعده ای که در این زمینه داده بودیم سه مهمان خارجی شامل گروه هایی از کردستان عراق، هند و افغانستان مهمان جشنواره خواهند بود.

وی درباره بخش تجلیل هم بیان کرد: در بخش تجلیل که از سال های گذشته با تجلیل از استاد بیژن کامکار پایه گذاری شد،  ما از استاد ارسلان کامکار، استاد صدیق تعریف و استاد حمیدرضا اردلان نیز قدردانی کردیم. امسال ما بر اساس تصمیم گیری هایی که انجام گرفت قرار است که از استاد محمد جلیل عندلیبی قدردانی کنیم که در این زمینه فیلم مستندی نیز تولید شده که در ایام جشنواره به اکران درخواهد آمد. به هر حال ما در حوزه کمی شاهد رشد خوبی بودیم که از ۱۷ گروه متقاضی به ۳۰ گروه رسید و این باعث خرسندی و تسری یافتن هنر دف نوازی است که برای بسیار دلگرم کننده بوده و امیدوارم شرایط به گونه ای باشد که بتوانیم قالب بین المللی جشنواره به صورت گسترده تر برگزار کنیم.

نهمین جشنواره بین المللی «دف؛ نوای رحمت» با هدف اعتلا و ارجگذاری به موسیقی ایرانی و ملی ۲۲ تا ۲۴ مرداد ماه در شهر سنندج به همت حوزه هنری استان کردستان برگزار می شود.

منبع: خبرگزاری مهر