آیین نکوداشت محمد بهارلو (١٣٨۵-١٣٠٧)، استاد پیشکسوت موسیقى، نوازندهى صاحب سبک ویُلن، مؤلف کتاب خودآموز ویلن و پنج کتاب در مورد فرمهاى موسیقى ایرانى (پیشدرآمد، رنگ، نغمه دوضربى، تصنیف و چهارمضراب)، آهنگساز، درککردهى محضر اساتیدى چون محمد بحرینىپور، علىاکبر شهنازى، کارل یان زوبک و روبیک گریگوریان، مؤسس قدیمىترین آموزشگاه موسیقى دایر در ایران (تأسیس: ١٣٢۵)، همکار استاد ابوالحسن صبا در چاپ آثارشان و همچنین استاد موسى معروفى در چاپ ردیف قدما، در تاریخ پنجشنبه سیزدهم تیرماه ١٣٩٨ در سالن موقوفه دکتر افشار برگزار شد.
این مراسم با پخش کلیپ نغمهی دوضربىِ اصفهان از ساختههاى محمد بهارلو و با تنظیم ارکسترال شاهین مهاجرى آغاز و سپس بیوگرافى ایشان توسط کیمیا بهارلو خوانده شد. تصنیف اصفهان از ساختههاى محمد بهارلو و شعر امینالله رشیدى، توسط ارکستر بهارلو (اعضاى ارکستر: کیمیا بهارلو، ایلیا بهارلو، سلمک سقایى، حامد ابراهیمى، محمد زعفرانى، غزل سهیلىنیا، امیرحسین غفور، نیلوفر یوسفى، آزیتا شکوهمند، مهدى صبور و بهرام ساقى) اجرا و شعرى از سرودههاى کمال پیرى آذر توسط شاعر برای حاضرین قرائت شد.
در این برنامه اساتیدى چون امینالله رشیدى (استاد آواز)، محمد موسوى (استاد نى)، دکتر شاهین فرهت (آهنگساز)، حسن ناهید (استاد نى)، گاگیک بابایان (استاد پیانو)، زارمیک بابایان (استاد پیانو)، علیرضا قربانى (خواننده و آهنگساز)، مهرداد ترابى (استاد سهتار)، بیژن عارفى (استاد سنتور)، احمد ناظمى (سازندهى سهتار)، عظیم زرینکوب (ادیب)، سیدعلیرضا میرعلىنقى (پژوهشگر موسیقى)، على سجادى (استاد خط) و عباس بهارلو (محقق و فیلمساز) حضور داشتند.
یکی از نکات جالب توجه، حضور علیرضا قربانی تنها ساعتی پیش از کنسرت ایشان در مجموعهی سعدآباد (با من بخوان) در این مراسم بود.
این نشست با معرفى کتاب گنجینهى فرمهاى موسیقى ایران، آثار ویلن محمد بهارلو ( ناشر: انتشارات سوره مهر) و سىدى صوتى آنها (ناشر: مؤسسهی آواى جاوید بهارلو) توسط ایلیا بهارلو و اجراى تکنوازى ویلن در مایهی اصفهانـ شوشترى توسط پرسیا بهارلو ادامه یافت.
کتاب گنجینهی فرمهای موسیقی ایران، مجموعهای از کتاب خودآموز ویلن و پنج کتاب بهارلو در فرمهای گوناگون موسیقی کلاسیک ایرانی است که پس از شصت سال که از چاپ اولیه آنها مىگذرد برای استفاده دوستداران موسیقی، هنرآموزان ویلن، افراد علاقمند به نگهداری فرهنگ موسیقایی ایران و مطالعه فرمهای موسیقی ایرانی همراه با مدارک، اسناد و دستنوشتههای استاد بهارلو توسط انتشارات سورهی مهر تجدید چاپ شده و در دسترس قرار گرفته است. سیدی صوتی این کتابها نیز توسط پرسیا بهارلو و به سبک و سیاق استاد بهارلو نواخته شده و توسط مؤسسهی آوای جاوید بهارلو منتشر شده است.
در این برنامه تعدادى از اساتید به ایراد سخنرانى پرداختند؛ استاد امینالله رشیدى به آشنایى خود با محمد بهارلو از سال ١٣٢۶ و اجراهاى متعدد با ارکستر وى در برنامهى زندهى رادیو اشاره نمودند و آموزشگاه موسیقى بهارلو را که در آن زمان در خیابان لالهزار تهران دایر بود، مکانى فرهنگى براى جمعشدن اساتید موسیقى و تبادل فرهنگ و هنر ذکر نمودند.
دکتر شاهین فرهت با بیان ارزش آهنگسازی بهارلو و تصانیف قدیمی، موتیفهاى تصنیف اصفهان را موتیفهایى ماندگار خواند و تمایل خود را برای برنامهریزی اجرای مجدد این آثار با ارکسترهای بزرگتر ابراز کردند.
استاد محمد موسوى، بهارلو را عاشقترین رهروى زندهیاد ابوالحسن صبا دانستند و به گفتهى خود افتخار این را داشتند که شانزده سال محضر استاد بهارلو را درک کنند.
سیدعلیرضا میرعلىنقى به شخصیت اثرگذار بهارلو اشاره نمود و بر تأثیر وى در مکتوبکردن فرمهاى موسیقى ایرانى به صورت اصولى و علمى تأکید کردند.
در کنار اجراى این برنامه، در گالرى مجموعه نیز عکسها و اسناد مربوط به استاد بهارلو و همکاران وى چون استاد ابوالحسن صبا، استاد موسى معروفى، استاد حسین تهرانى، عبدالحسین سپنتا، استاد هوشنگ ظریف، استاد حسن ناهید و تاریخچهى آموزشگاه موسیقى بهارلو در معرض نمایش قرار گرفت.
این برنامه با پخش بخشى از مستندى دربارهى شخصیت حرفهاى محمد بهارلو و تاریخچهى آموزشگاه وى از منظر اساتید موسیقى و دختران استاد بهارلو (پرسیا، کیمیا و ایلیا) پایان یافت.